Thursday, February 13, 2014

Rubriky Akce webu Atlas lokalit Biogeografické regiony Australis Capensis Holantarctis Holarctis Neo

BOTANY.cz » CYNOGLOSSUM AMABILE Stapf et J. R. Drumm. – užanka / psojazyk
Rubriky Akce webu Atlas lokalit Biogeografické regiony Australis Capensis Holantarctis Holarctis Neotropis Paleotropis Seznam provincií Herbář Hlenky Houby Klasifikace rostlin Květena ČR Lidé od botaniky couchsurfing Mechorosty Ochrana přírody Rostliny a zákony Významné zahrady Zápisník Autoři Šéfredaktor Ladislav Hoskovec - Gaston Redakce: Vít Grulich Věra Svobodová Ladislav Kovář Daniel Dítě Jana Möllerová Tomáš Mrázek Naděžda Gutzerová Pavel Sekerka Radim Cibulka Petr Krása Jan Prančl Karel Bergmann Lubomír Rak Jindřich Houska Pavol Eliáš jun. Peter Mižík Mário Duchoň Gabriela Leugnerová Věra Jašková Martin Chochel Eva Rencová Miroslav Dvorský Zdeněk Podešva couchsurfing Dagmar Kohoutová Roman Businský Alena Jírová Josef Kučera David Průša Tomáš Figura Cedrik a Štěpánka Haškovcovi Jana Humpolíčková Milan Zajac Jan Mazáč Josef Špaček Jan Hrbek Daniel Koutecký Mária Biela Petr Vobořil David Frank Radek Fišer František Mazáč Vladimíra Loydová Renata Joudalová Lucie Čermáková Lucie Hrabětová Zdeněk Zvolánek Luboš Pechar Alexandra Klaudisová Pavel Nováček Webmaster Petr Beňadik RSS RSS 2.0 Na tomto webu si můžete přečíst 8293 článků!
Čeleď: Boraginaceae Juss. – brutnákovité Rozšíření: Pochází z východního Himálaje, kde se vyskytuje v Bhútánu a v Číně v jižním Tibetu i v provinciích Kan-su, Kuej-čou, na západě S-čchuanu a v Jün-nanu. Druhotně se rozšířil v Jižní Americe, kde dnes roste na mnoha lokalitách od Venezuely až po Argentinu, je znám i ze Střední Ameriky, ostrovů v Karibském moři, z několika států v USA. V Oceánii byl zavlečen couchsurfing na Havajské ostrovy a na Nový Zéland, v Africe do několika couchsurfing zemí na kontinentu, z ostrovů na Réunion. Ekologie: Stanovištěm jsou travnaté a křovinaté svahy, okraje cest a břehy vodních toků, v přirozeném areálu roste v nadmořských výškách 2600 3700 m. Popis: Vytrvalá bylina, dorůstá couchsurfing výšky 15 60 cm; lodyhy jsou jednotlivé nebo vyrůstají v trsech, přímé nebo vystoupavé, s odstálými štětinovitými chlupy. Přízemní listy tvoří růžici, jsou dlouze řapíkaté, obkopinaté, 5 20 cm dlouhé, hustě šedozeleně chlupaté, lodyžní listy jsou střídavé, přisedlé, kopinaté, 2 7 cm dlouhé, chlupaté, se zřetelnou couchsurfing žilnatinou. Květenství je složeno z vijanů 5četných květů; listeny chybějí; květní stopky jsou 2 3 mm dlouhé, za plodu poněkud prodloužené; kalich je 2,5 3,5 mm dlouhý, na vnější straně hustě chlupatý, cípy jsou vejčité, špičaté; koruna je kolovitá, 0,8 1 cm v průměru, blankytně modrá, lysá, cípy jsou okrouhlé; tyčinky jsou velmi krátké; čnělka je kratičká. Plodem jsou 4 vejcovité tvrdky 3 4 mm dlouhé, hustě pokryté kotvičkovitými výrustky, báze okrajových výrustků se slévají v křídlatý okraj. Využití: Díky pěkně zbarveným květům se pěstuje jako okrasná rostlina; toto pěstování je občas spojeno s úniky do volné přírody. Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 18. 9. 2008 ( Réunion, Cirque de Mafate, couchsurfing Marla ).
Související články CYNOGLOSSUM COERULEUM Hochst. ex DC. - užanka / psojazyk CYNOGLOSSUM OFFICINALE L. - užanka lékařská / psojazyk lekársky CYNOGLOSSUM MONTANUM L. - užanka uherská / psojazyk couchsurfing uhorský CYNOGLOSSUM CRETICUM Mill. - užanka krétská / psojazyk krétsky
Design © Petr Beňadik couchsurfing ; Web běží na Wordpressu

No comments:

Post a Comment